ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

Είναι συχνό φαινόμενο δύο σύζυγοι εξαιτίας προσωπικών λόγων να έχουν επιλέξει να ζουν χωριστά χωρίς να θέλουν να συμπεριφέρονται ως ζευγάρι αλλά να μην έχουν κάνει καμία διαδικασία για την έκδοση διαζυγίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανακύπτει πολλές φορές το ζήτημα ποιος σύζυγος και πότε δικαιούται διατροφή.

Ο νόμος έχει προβλέψει σχετικά με το δικαίωμα διατροφής του εν διαστάσει συζύγου, καθώς παρά την «ξεχωριστή ζωή» του καθενός από αυτούς για τον νόμο είναι ακόμα σε γάμο. Ποιος όμως και πώς διεκδικεί διατροφή; Δικαίωμα να ζητήσει διατροφή έχει ο σύζυγος που δεν «φταίει» για την διάσταση, δηλαδή είτε εκείνος που έφυγε από το σπίτι μην μπορώντας να ανεχτεί την συμπεριφορά του άλλου (π.χ. λόγω ξυλοδαρμού ή απιστίας από τον άλλο σύζυγο) είτε ο σύζυγος που εγκαταλείφθηκε από τον σύζυγό του ξαφνικά και χωρίς αιτία. Μία άλλη προϋπόθεση που θέτουν τα Δικαστήρια είναι ο σύζυγος που ζητάει διατροφή να μην έχει την ικανότητα να διατρέψει τον εαυτό του και να καλύψει τις βασικές ανάγκες του. Αυτές οι δύο είναι οι γενικές περιπτώσεις που θέτει ο νόμος για να μπορεί να πάρει ο εν διαστάσει σύζυγος διατροφή. Το ύψος της διατροφής εξαρτάται από τα εισοδήματα των συζύγων και τις ανάγκες τους και είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση.

Ο σύζυγος που δικαιούται διατροφή μπορεί άμεσα (μέσα σε μία βδομάδα!!!) να ζητήσει από το αρμόδιο Δικαστήριο μέσω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, προσωρινή διαταγή από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου που θα υποχρεώνει τον άλλο σύζυγο να τού καταβάλλει μηνιαία διατροφή μέχρι την δικάσιμο που θα οριστεί για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η διαδικασία είναι άμεση και συνοπτική. Επίσης, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον άλλο σύζυγο να προκαταβάλει τα δικαστικά του έξοδα για τις δίκες της διατροφής. Οι απαραίτητες νομικές κινήσεις, απαιτούν εξειδικευμένες συμβουλές και προσοχή.

Το γραφείο μας διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και μπορεί να χειριστεί με επιτυχία την περίπτωσή σας. Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετική με θέματα διατροφής ή και επιμέλειας τέκνων, μπορείτε να καλείτε στο γραφείο μας (τηλ 2105613729) προκειμένου να κλείσετε ραντεβού και να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές για την περίπτωσή σας προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες για τα δικαιώματά σας ενέργειες.