Η μεγαλύτερη φάση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ έχει αρχίσει και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις των ακινήτων τους στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η κτηματογράφηση των ακινήτων είναι υποχρεωτική διότι αν δεν γίνει καθόλου, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια του ακινήτου τους.

Η υποβολή των δηλώσεων είναι μία διαδικασία που απαιτεί νομικές γνώσεις και εκτίμηση του δικαιώματος που καθένας έχει πάνω σε ένα ακίνητο ούτως, ώστε να μην υποβληθεί λανθασμένη δήλωση. Αυτό είναι σημαντικό διότι κάθε λάθος στην διαδικασία κτηματογράφησης θα οδηγήσει μελλοντικά σε προβλήματα στην μεταβίβαση του ακινήτου και θα απαιτηθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων δικαστική απόφαση για την διόρθωση του λάθους.

Το γραφείο μας διαθέτει ήδη από την πρώτη φάση της κτηματογράφησης (2008) μεγάλη εμπειρία στην υποβολή δηλώσεων ακινήτων και οι συνεργάτες μας έχουν διατελέσει ακόμα και μέλη επιτροπών ενστάσεων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και συνεπώς μπορούν διαθέτουν τις γνώσεις για να αναλάβουν πλήρως την σχετική διαδικασία για το ακίνητό σας.

Μπορείτε επίσης να μάς καλείτε και να ενημερώνεστε για το αν η περιοχή του ακινήτου σας είναι υπό κτηματογράφηση και ποια ακριβώς έγγραφα θα χρειαστείτε. Προς διευκόλυνσή σας, απαντάμε στα συνηθέστερα ερωτήματά σας:

Τι είναι η κτηματογράφηση;

Είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σ΄αυτά σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους.

Πώς γίνεται;

Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου υποβάλλει τα κατάλληλα έντυπα δηλώνοντας τα δικαιώματα που έχει σε ένα ακίνητο.

Ποιες οι συνέπειες μη υποβολής δήλωσης κτηματογράφησης για ένα ακίνητο;

Τα ακίνητα αυτά καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ακολουθεί προθεσμία 7 ετών τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, τους κατοίκους εξωτερικού και τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους με δικαστική απόφαση. Αν παρέλθει και αυτή η προθεσμία το ακίνητο περιέρχεται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και χάνετε κάθε δικαίωμα σε αυτό.

Γιατί να απευθυνθώ σε δικηγόρο;

Η συμπλήρωση των αιτήσεων για το κτηματολόγιο απαιτεί εξειδικευμένες νομικές γνώσεις ούτως, ώστε να γίνει σωστά και να αποφύγετε περαιτέρω έξοδα στο μέλλον διότι οι περισσότερες διορθώσεις που θα απαιτηθούν μετά την κτηματογράφηση απαιτούν δικαστική απόφαση, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλα έξοδα.

Τι έγγραφα χρειάζομαι;

Καταρχήν απαιτείται το συμβόλαιό σας, πιστοποιητικό μεταγραφής του από το υποθηκοφυλακείο και αντίγραφο της ταυτότητάς σας. Αν έχετε αποκτήσει το ακίνητο από κληρονομία και δεν έχετε κάνει ακόμα αποδοχή απαιτείται μία σειρά πιστοποιητικών τα οποία θα φροντίσει να εκδώσει το γραφείο μας για εσάς.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

Κλείστε ραντεβού στο γραφείο μας έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα ή καλέστε μας τηλεφωνικά, αν είστε εντός ΑΤΤΙΚΗΣ, να στείλουμε συνεργάτη μας να παραλάβει τα έγγραφά σας προς επεξεργασία. Το γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη αιτήσεων κτηματογράφησης ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Πριν το κλείσιμο του ραντεβού θα σάς ενημερώσουμε ακριβώς για τα έγγραφα που θα χρειαστούμε από εσάς.

Αν τα έγγραφά σας είναι πλήρη θα σάς ενημερώσουμε για το κόστος και θα υποβάλλουμε για εσάς τις απαραίτητες δηλώσεις στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Ενδέχεται να σάς ζητήσουμε συμπληρωματικά στοιχεία ανάλογα την περίπτωση. Μετά την υποβολή των στοιχείων σας στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα λάβετε αποδεικτικό υποβολής. Από την στιγμή που θα αναλάβουμε την αίτησή σας, εσείς δεν έχετε να κάνετε τίποτα. Εμείς θα φροντίσουμε τα πάντα για εσάς και θα σάς στείλουμε το αποδεικτικό στην διεύθυνση κατοικίας σας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ